Terlouw 100 jaar

1.

Start bedrijf 1924

Op 29 augustus 1910 werd de heer Johannes Cornelis Terlouw als monteur-bankwerker aangesteld bij de motorenfabriek “De Industrie” van Joh. S. Boot in Alphen aan de Rijn. Hij verdiende daar toen 0,20 Nederlandse florijnen per uur. Omdat er steeds meer schepen met “Industrie” motoren gemotoriseerd werden en omdat het scheepvaartcentrum in Rotterdam lag, besloot de heer J.C. Terlouw na 14 jaar in 1924 voor zichzelf te gaan beginnen met een eigen herstelwerkplaats aan de Pauwensteeg te Rotterdam.

Dit was de tijd van gloeikopmotoren. De dieselmotor stond toen nog aan het begin van zijn ontwikkelperiode.

 

Het was de tijd dat er in de scheepvaart veel werd gemotoriseerd, er moest hard worden gewerkt voor weinig geld. Toch zette deze herstelplaats door, maakte zich bekend in de scheepvaart en ontwikkelde zich naar een grotere opzet.

Na verloop van enige jaren groeide het bedrijf uit en kon op de hoek van de Nieuwe Haven een ruimte worden bij gehuurd. Een tussenmuur werd uitgebroken en een grotere werkplaats werd verkregen.

nog zoveel tijd totdat we 100 jaar bestaan!

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

1940-1945

Op 14 mei 1940 werd tijdens het bombardement bijna het gehele centrum van Rotterdam verwoest waaronder het bedrijf. Hierbij ging niet alleen de woning, maar ook de werkplaats verloren. Met veel moeite en nog meer puinruimen werd gezocht naar nog bruikbaar materiaal en gereedschappen. Met het kleine beetje wat over was, begon Johannes Terlouw opnieuw, ditmaal aan het Bosland in een garage, onder zeer moeilijke omstandigheden.

In 1943, in de oorlogsjaren, kon aan het Haringvliet (op de hoek waar nu nog het oude Havenziekenhuis staat) een noodgebouw worden betrokken. Het bedrijf zette daar verder haar activiteiten voort.

2e GENERATIE EN WEDEROPBOUW

Met de jaren groeiden de 4 zoons van J.C. Terlouw, (Bas (1914), Bertus (1919), Arnold (1927) en Jan (1930) voor een groot deel op in de zaak. Deze 4 zonen interesseerden zich allemaal voor de zaak en ieder verkreeg zijn werk en plaats binnen het bedrijf. Tijdens en na de oorlog moest het centrum van Rotterdam weer worden wederopgebouwd, veel scheepvaart kwam die tijd richting de stad om het puin af te voeren en bouwmaterialen te brengen. Deze bedrijvigheid kwam het bedrijf ten goede.

2.

Watersnoodramp

In 1953 tijdens de Watersnoodramp, ging het bedrijf bijna weer ten onder aan de hoge waterstand. De klanten kwamen bijna met hun schepen naar binnen! Gelukkig bleef het bedrijf ongedeerd en kon het verder met haar activiteiten. Dit was ook het jaar dat oprichter de heer J.C. Terlouw kwam te overlijden op 63 jarige leeftijd.

3.

Opening nieuw bedrijfspand – 1957

Rotterdam had (half jaren ‘50) behoefte aan een nieuw (haven) ziekenhuis. De locatie van dat ziekenhuis was op de plek van de noodgebouwen aan het Haringvliet. Dit zorgde ervoor dat er voor de werkplaats van een nieuwe locatie gevonden moest worden. 

De stad Rotterdam besloot buiten de stad een industriegebied te openen, waar ruwe industriële bedrijven zich konden gaan huisvesten, dit is de Spaanse Polder geworden, zoals we die vandaag de dag nog kennen. 

De vier broers Terlouw besloten om met het bedrijf te verhuizen naar dit gebied, om daar verder te kunnen uitbreiden. Op 12 januari In 1957 werd de eerste paal geslagen en in het najaar van 1957 opende het bedrijf haar nieuwe deuren in de Breevaartstraat aan de Gantelhaven.

 

4.

3e Generatie

De in 1953 overleden oprichter liet zijn bedrijf na aan zijn vier zoons: Bas, Bertus, Arnold en Jan. De vier broers zetten als 2e generatie het bedrijf verder voort. In de jaren ’50 en ’60 werd er veel onderhoud, revisies en inbouwwerkzaamheden uitgevoerd aan coasters, binnenvaart, visserij en gemalen.

Eind jaren ’70 nam de 3e generatie langzaamaan het roer over, omdat de 2e generatie al op een respectabele leeftijd was en het tijd was voor verjonging en moderne ideeën binnen het bedrijf. De 3e generatie werden Jan Terlouw (zoon van Bas) en Hans Terlouw (zoon van Arnold). 

In de jaren ’70, ’80 en ’90 kwamen het onderhoud, survey en revisie werkzaamheden voor de offshore, de tankervaart en Zeevaart rederijen erbij. Werkzaamheden werden toen al door onze technici wereldwijd uitgevoerd.

 

5.

Sluiting van fabriek ‘De Industrie’

In 1977 sloot de motorenfabriek van “De Industrie” in Alphen aan de Rijn. De orderportefeuille was onvoldoende en het bedrijf kon niks anders doen dan faillissement aanvragen. Het vermoeden is dat door de komst van de modernere dieselmotoren (die steeds compacter werden) er te veel concurrentie op de markt kwam en het bedrijf hier niet meer tegen kon concurreren.

Daarnaast was er nog een samenwerking met ‘BRONS’ motoren te Appingedam aangegaan onder de naam ‘BRONS-INDUSTRIE’ voor de ontwikkeling van nieuwe TD motoren. Deze TD motor had de redding van het bedrijf moeten zijn, er waren nog wel enkele motoren verkocht maar de verdere ontwikkeling van deze motor en een alsmaar doorrazende markt was te laat. 

 

Uiteindelijk onder het landelijk leiderschap de toenmalige premier Den Uyl, werd besloten dat werkgelegenheid gewaarborgd moest blijven in het noorden van Nederland met resultaat dat de motorenfabriek “De INDUSTRIE” te Alphen a/d Rijn moest sluiten. Motorenfabriek “BRONS-INDUSTRIE GROEP” ging nog een tijdje met de ontwikkeling verder, tegen beter weten in.

De onderdelen leveringsgarantie van de “De Industrie” motoren en een reparatie werkplaats dependance van “Industrie” te IJmuiden werden voortgezet tot begin jaren’90.  Inmiddels was toen ook het doek gevallen van de motorenfabriek “Brons Industrie Groep”.

6.

Voortzetting van ‘De Industrie’

In 1989 werd door Brons-Industrie Groep (later Waukesha) aan J.C. Terlouw B.V. gevraagd of zij de service vestiging voor Industrie motoren in IJmuiden (Middenhavenstraat) wilden overnemen. Later, in 1992, werden tevens alle bouwtekeningen, onderdelen en verplichtingen jegens Industrie motoren gebruikers overgenomen, zodat de bestaande klanten de komende tientallen jaren nog bediend konden worden.

7.

Jubileum 50 jaar

Naar aanleiding van het 50-jarige jubileum in 1974, heeft de directie van het bedrijf een mooi geschenk gekregen van het toen voltallige personeel.

jaar

8.

Dealerschap Volvo Penta

In de jaren 70 groeide de bedrijfsvaarttak enorm en Volvo Penta Ridderkerk, bediende in die tijd alleen nog maar de pleziervaart in de Benelux. Volvo Penta zag de groei in de bedrijfsvaart en besloot dat NEBIM handelsmaatschappij B.V. de beroepsvaart markt moest gaan bedienen. Er was destijds al intensief contact tussen Terlouw en de NEBIM, want in veel schepen waar een ‘de Industrie’ motor stond te draaien, daar stond een Volvo Penta scheepsgenerator voorin voor de stroomvoorziening. In 1979-1980 werd Terlouw gevraagd om een officieel steunpunt te worden van NEBIM handelsmaatschappij.

Later werd door NEBIM Handelsmaatschappij te Mijdrecht de pleziervaarttak van Volvo Penta overgenomen en het filiaal in Ridderkerk opgeheven. 

Eind jaren “90 werd NEBIM Handelsmaatschappij overgenomen door Volvo Penta AB en opende Volvo Penta haar officiële Market Unit voor de Benelux in Beesd, die we vandaag de dag nog kennen. Terlouw zag het werk in de Industrie afnemen sinds de fabriek failliet was. Het werk in de Volvo Penta motoren daarentegen groeide gestaag en vulde dat gat mooi op.

Tien jaar later in 1989, verkreeg ons inmiddels 2e bedrijfspand in de Zeehaven van IJmuiden ook de officiële status van bedrijfsvaartdealer voor Volvo Penta.

 

9.

Opening Seaport Marina IJmuiden

Omdat het bedrijf voor de scheepsvaart al reeds gevestigd was in IJmuiden haven voor de beroepsvaart en een nieuwe jachthaven Seaport Marina IJmuiden werd gerealiseerd, stapte het bedrijf hierin mee, om ook een kleine dependance te hebben voor de pleziervaart. In 1994 opende Seaport Marina IJmuiden en ook onze nieuwe winkel met werkplaats. Ook was de delegatie van Volvo Penta aanwezig om hun nieuwe dealer te bezoeken en de opening mee te vieren.

10.

      De industriële sector – jaren 2000

Onze ervaring met scheepsgenerators en ervaring in de haven met het kadematerieel kwam mooi overeen met de doelen van Volvo Penta. Zij begonnen na de eeuwwisseling met een lange termijn groeiplan om het marktaandeel in de industriële tak te vergroten. Volvo Penta AB heeft een gigantische groei doorgemaakt op de industriële markt en Terlouw eveneens. De no nonsense aanpak, wordt overal in de Rotterdamse haven gewaardeerd en al snel daarbuiten ook.

1 1 .

Jubileumfeest 85 jaar bestaan

In verband met het overlijden van J.C. Terlouw (2e generatie) en A.C. Terlouw (2e generatie) besloot het bedrijf om geen 75 jarig jubileumfeest te geven en dit feest over te slaan. Vervolgens, tien jaar later, besloot het bedrijf toch om alsnog een feest te organiseren voor het bedrijf, ter ere van het 85-jarige bestaan.

Tijdens deze avond konden alle zakenrelaties lichtelijk kennis maken met de 4e generatie Terlouw – Jacqueline Terlouw, die op haar beurt een openingsspeech gaf voorafgaand aan het feest.

 

 

jaar

12.

    Vernieuwde Volvo Penta dealerstatus

 

In het jaar 2009 wijzigde Volvo Penta AB haar dealernetwerk drastisch, door te decentraliseren en een aantal (grotere)dealers in de Benelux, als aanspreekpunt te laten fungeren (Centers) voor haar klanten en overige dealers in de Benelux(Service Dealers). Deze statuswijziging had flinke impact op het bedrijf, omdat het meer verantwoordelijkheden en groei met zich mee bracht. Hierdoor moest het bedrijf moderniseren en professionaliseren, zodat het kon blijven voldoen aan de veranderde behoefte van klant en leverancier.

 

1 3 .

  Opening van het nieuwe bedrijfspand

Na verloop van de jaren en mede door het Volvo Penta Center dealerschap, begon het bedrijf te groeien en een serieuze rol te krijgen binnen het Dealernetwerk. Het toenmalige bedrijfspand voldeed niet meer aan de Arbo eisen, tevens groeide Terlouw uit haar jas qua magazijn en opslag motoren. Daarom besloot het bedrijf in een nieuw bedrijfspand te laten realiseren. In mei 2012 was de opening.

 

1 4 .

4e generatie 2013-2024

 

Vanaf het jaar 2013 zit het bedrijf in een grote veranderingsfase, met een sterk veranderende markt en andere klantbehoeften was niet alleen een upgrade van een nieuwe pand nodig, maar ook de binnenkant van het bedrijf moest veranderen. In deze periode kwam de 4e generatie op de voorgrond om te moderniseren en te professionaliseren. Terlouw werd “future ready” gemaakt.

Volvo Penta heeft samen met haar dealers in het netwerk ambitieuze targets neergelegd, wat resulteerde in een sterk toenemende verkoop van motoren en onderdelen. Deze groei aan de handelskant van de onderneming zorgde ook direct voor een groei aan het service, planning en logistiek gedeelte. Hierdoor zijn de laatste jaren veel werknemers toegevoegd aan het team, zodat we onze kwaliteit van service konden waarborgen.

Tot op de dag vandaag is Terlouw volop bezig met haar rol als één van de hoofdspelers als Volvo Penta dealers in de Benelux. We hebben over de jaren nog steeds dezelfde trouwe klanten. Hier zijn we erg dankbaar voor, we houden ons bij de normen en waarden van vroeger. Zeg waar het op staat en kom na wat je zegt. Mede door deze kernwaarden hebben wij ook ons netwerk mogen uitbreiden met waardevolle nieuwe klanten.